kraambed

Verloop

De eerste dagen na de bevalling is het altijd even wennen, ook al is het niet jullie eerste kindje. Jullie kindje vraagt overdag en ‘s nachts regelmatig om drinken. Als je borstvoeding geeft leg je de baby dan natuurlijk aan om te drinken. 

De eerste dagen na de bevalling is het altijd even wennen, ook al is het niet jullie eerste kindje. Jullie kindje vraagt overdag en ‘s nachts regelmatig om drinken. Als je borstvoeding geeft leg je de baby dan natuurlijk aan om te drinken. 

Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Hier lees je wat je kunt verwachten en hoe je jezelf en je baby kunt ondersteunen in de eerste weken.

Borstvoeding en stuwing

In de eerste dagen na de bevalling is het belangrijk om je baby elke drie uur aan te leggen, vooral om stuwing te voorkomen. Rond dag 3 of 4 kun je merken dat je borsten gespannen en gevoelig zijn door stuwing. Blijf de baby regelmatig aanleggen, zodat je borsten goed leeggedronken worden. Bij gevoelige tepels of borsten kun je de kraamverzorgster vragen om tips. Ook een lactatiekundige kan waardevol advies geven, zelfs na de kraamtijd.

Als je geen borstvoeding geeft, zal de stuwing vanzelf afnemen. Een stevige BH kan hierbij helpen, en je kunt je borsten koelen om de pijn te verlichten. Indien nodig kun je paracetamol gebruiken bij pijn of temperatuursverhoging.

Bloedverlies en naweeën

In de eerste weken na de bevalling verlies je nog bloed. Dit is normaal en vergelijkbaar met een flinke menstruatie, maar het neemt na een paar dagen af. Je kunt ook last hebben van naweeën, die ervoor zorgen dat je baarmoeder weer krimpt. Als de pijn te heftig is, mag je hiervoor paracetamol nemen.

Herstel van hechtingen

Heb je hechtingen? Deze lossen meestal vanzelf op. Je kunt het herstel ondersteunen door de wond goed te spoelen en regelmatig te laten drogen. Als de wond gezwollen of blauw is, kun je koelen of Arnica D6 gebruiken. Heb je na zes dagen nog veel last? Laat ons dan de hechtingen verwijderen, dit kan direct verlichting geven.

Algemeen lichamelijk herstel

Het kan zijn dat je je in de eerste dagen uitgeput voelt en misschien last hebt van spierpijn of ongemakken door de bevalling. Gun jezelf de tijd om te herstellen. Rust en ondersteuning van je omgeving zijn hierbij belangrijk.

Het gewicht van je baby

In de eerste dagen na de geboorte is het normaal dat je baby wat gewicht verliest. Dit is geen reden tot zorgen. Meestal zijn baby's binnen één tot twee weken weer terug op hun geboortegewicht.

Krampjes bij je baby

Het maagdarmkanaal van je baby moet wennen aan voeding, waardoor krampjes kunnen ontstaan. Hier zijn een paar tips om je baby te helpen:

  • Leg je baby op de buik over je arm en wieg zachtjes heen en weer.
  • Masseer voorzichtig het buikje in een cirkelvormige beweging.
  • Zorg dat je baby rustig boert na de voeding.

Deze periode vraagt veel van jou en je baby, maar met de juiste zorg en aandacht zal je merken dat jullie je samen steeds beter voelen. Heb je vragen of maak je je zorgen? Wij staan altijd klaar om je te helpen.

Geel zien

Een ander veelvoorkomend verschijnsel in de kraamweek is dat de baby een beetje een gele kleur krijgt. Dit wordt veroorzaakt door de afbraak van hemoglobine (eiwit in rode bloedcel). Tot een bepaalde grens is dit normaal. Zowel de kraamzorg als de verloskundige houdt in de gaten dat de geelheid niet te erg wordt. Eventueel kan een beetje bloed bij de baby worden afgenomen om te kijken of de waarden in het bloed niet te hoog zijn.

Kraamtranen

In de kraamweek kun je je emotioneel voelen. Je hormonen zijn uit balans en er is veel gebeurd. Vooral na je eerste kindje staat je leven ineens op zijn kop. Het is normaal als je onzeker bent of twijfelt. De roze wolk is niet bij iedereen direct aanwezig, en dat is oké.

De bekende kraamtranen komen vaak tussen dag 4 en 10 na de bevalling. Je kunt je verdrietig of overweldigd voelen, maar dit verdwijnt meestal vanzelf. Gun jezelf en je gezin de tijd om een ritme te vinden en je zekerder te voelen.

Beperk kraambezoek in de eerste week. Bezoek kost energie die je beter kunt gebruiken voor je herstel en nachtrust. Praat met je partner over hoe je je voelt. Samen verwerken jullie deze nieuwe fase.

De geboorte van een baby is een grote verandering. Voel je je langdurig somber of onzeker? Neem gerust contact met ons op of met de huisarts. Je hoeft het niet alleeen te doen.

Boekentips kraamperiode

  • Het vierde trimester - Kimberly Ann Johnson
  • De eerste 40 dagen - Heng Ou
  • Omarm de kraamtijd- Marian de Jong
  • Mama'en - Nina Pierson
  • Veilig door de kraamtijd - Beatrijs Smulders
  • Perfecte bevallingen bestaan niet - Diana Koster
  • Perfecte moeders bestaan niet - Diana Koster
  • slide
  • slide
  • slide