Het is belangrijk om dit om de 3 uur te doen, met name in de eerste dagen na de bevalling. Dit kan betekenen dat de borsten en/of tepels gevoelig kunnen zijn. Rond de 3e/4e dag na de bevalling hebben de meeste kraamvrouwen last van stuwing. Blijf de baby dan vooral aanleggen, zodat hij/zij de borst leeg kan drinken. Als je last hebt van gevoelige borsten en/of tepels, kan je de kraamverzorgster vragen voor tips. Soms is het fijn om naast de adviezen van verloskundige en kraamverzorgster nog een lactatiekundige in te schakelen. Zij kan je na de kraamtijd ook ondersteunen en adviseren op dit gebied. Als je geen borstvoeding geeft, dan neemt de stuwing vaak vanzelf weer af. Het is wel goed om de borsten dan goed in te pakken door middel van een goede stevige BH. Ook kan je je borsten koelen en paracetamol nemen ter verlichting van de pijn en de eventuele temperatuursverhoging.
Tip:
Neem een plastic zakje en vul deze met appelstroop en stop dit in de vriezer. Appelstroop bevriest niet, maar koelt wel behoorlijk af. Zo heb je vormbaar koel-element ter verlichting van de stuwing.
Tip:
Als je last hebt van flinke stuwing, vraag je partner dan om een hele witte kool in huis te halen (dus ongesneden!) en leg hem even in de koelkast. Haal er 2 bladen zo volledig mogelijk af. Kneus de bladeren met de achterkant van een lepel. Stop beide bladeren bij je BH in. Naast het feit dat het iets verkoelt, zit er ook een stofje in de kool die de stuwing doet afnemen. Werkt echt!
In de eerste weken na de bevalling zul je nog bloed verliezen. De eerste dagen is dit ongeveer gelijk aan een ruime menstruatie. Na een aantal dagen neemt dit af. Ook kan het zijn dat je last hebt van naweeën. Deze naweeën zorgen ervoor dat de baarmoeder (bijna) weer net zo klein wordt als voorheen. Als je wil mag je hier paracetamol voor nemen.
Naast bovenstaande moet je gehele lijf herstellen van de bevalling. Je bent vermoeid, hebt wellicht last van spierpijn en eventuele hechtingen maken het er ook niet makkelijker op. Deze hechtingen lossen vanzelf op, maar je kan de genezing een handje helpen door de onderkant goed te spoelen en regelmatig te laten drogen aan de lucht zodat er zuurstof bij kan komen. Mocht de wond blauw en/of gezwollen zijn dan kan je deze koelen of gebruik maken van Arnica D6. Als je de hechtingen pijn doen mag je paracetamol hiervoor innemen. De hechtingen lossen in principe vanzelf op, maar als je er na 6 dagen nog last van hebt is het goed om ze door ons te laten verwijderen. Vaak voel je het verschil meteen en voelt het prettiger aan.
De baby zal in de eerste dagen na zijn/haar geboorte wat gewicht verliezen. Hier hoef je niet van te schrikken en is volkomen normaal. Meestal duurt het een week of twee voordat ze dan weer op hun geboortegewicht zijn, Ook komt het regelmatig voor dat een kindje krampjes krijgt. Het maagdarmkanaal moet nog erg wennen aan het voedsel die het opeens te verwerken krijgt. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om darmkrampjes te verzachten:
- Fietsbewegingen maken met de beentjes van je baby
- Warmte door middel van bijvoorbeeld een badje
- Over zijn/haar buikje wrijven
- Je kindje regelmatig laten boeren
- De baby op zijn/haar buik op je arm leggen. Met je hand ondersteun je het hoofdje en wieg je je kindje zachtjes op en neer
- Bij borstvoeding: eventueel vermijden van scherpe kruiden/specerijen, vet eten en gasvormende groenten.
- Als je flesvoeding geeft: zorg dat er geen lucht in de speen zit en dat de verhouding van poeder en water goed is
- Draag je kindje in een draagzak
- Infacol of Sinababy
Geel zien
Een ander veelvoorkomend verschijnsel in de kraamweek is dat de baby een beetje een gele kleur krijgt. Dit wordt veroorzaakt door de afbraak van hemoglobine (eiwit in rode bloedcel). Tot een bepaalde grens is dit normaal. Zowel de kraamzorg als de verloskundige houdt in de gaten dat de geelheid niet te erg wordt. Eventueel kan een beetje bloed bij de baby worden afgenomen om te kijken of de waarden in het bloed niet te hoog zijn.
Kraamtranen
In de kraamweek kun je behoorlijk emotioneel zijn. Je hormoonhuishouding is in de war en daarnaast is er ontzettend veel gebeurd. Jullie leven staat, met name na de geboorte van een eerste kind, volledig op zijn kop. Dat kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt en twijfelt of het allemaal wel goed gaat. Natuurlijk geniet je van je kindje, maar daarnaast is het best hard werken! De roze wolk is lang niet bij iedereen aanwezig en dat is helemaal normaal. De beroemde kraamtranen kondigen zich dan ook vaak aan tussen de 4e en de 10e dag na de bevalling. Deze kraamtranen kunnen even duren, maar nemen meestal vanzelf weer af. Gaandeweg vinden jullie je draai weer en wordt je zekerder van jezelf. Dit kan best enkele weken duren, dus probeer niet te hard van stapel te lopen en geef jezelf en je gezin de tijd hiervoor. Praat met je partner over de bevalling, de tijd erna en hoe je je voelt. Hij heeft misschien nog wat aanvullingen met oog op de bevalling de je je zelf niet meer kan herinneren. Ook je partner zit misschien nog met de bevalling in zijn/haar hoofd of heeft onzekerheden of twijfels ergens over. Met name in de eerste week adviseren we om mondjesmaat kraambezoek te ontvangen. Natuurlijk ben je erg trots op jullie kindje, maar voor zowel jou als de baby kost dit energie. Energie die je misschien beter kan sparen voor de gebroken nachten. De geboorte van een kindje zorgt voor veel veranderingen in jullie leven, de gezinssituatie, maar ook in de relatie onderling. Een goede nachtrust draagt bij aan je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Als je tijfelt over hoe het gaat, of je denkt dat het te lang duurt, neem dan gerust contact op met je huisarts.